Fransız Cumhurbaşkanı Macron, 2 Ekim 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, ayrılıkçı islamcı hareketlere karşı, laikliğin güçlendirilmesi ve cumhuriyetçi prensiplerin pekiştirilmesi amacıyla yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Söz konusu yasa tasarısının getirdiği temel düzenlemelerin başını eğitim alanında yapılacak reformlar çekmekte. Bu çerçevede yasa tasarısı, zorunlu eğitimin 3 yaşında başlamasını ve uzaktan eğitimden yalnızca sağlık durumu el vermeyen öğrencilerin yararlandırılmasını öngörülüyor. Macron bu reformun gerekçesi olarak, evden eğitim gören öğrencilerin çoğunlukla dini içerikli eğitime maruz kalmasını gösterdi.
İkinci önemli değişiklik ise yerel yönetimlerle ilgili. Getirilecek değişiklikle Müslüman mukim sayısı fazla olan bölgelerde, belediye başkanlarının yerel cemaatin baskısı altında kalmadan karar alabilmeleri sağlanacak. Bu değişiklikle, Müslüman halkın tercihi dogrultusunda uygulanmakta olan; haremlik-selamlık havuz ya da helal gıda içerikli menü çıkarılması gibi pratiklerin önüne geçilmesi planlanıyor.
Göze çarpan bir diğer önemli reform ise ana-babaları göçmen olan çocukların, kendi kökenleri ile bağlarını sağlamlaştırmak ve ebeveynlerinin dilini öğrenmelerini sağlamak gibi kültürel gayelerle kurulmuş Öz Dil ve Kültürde Eğitim (ELCO) programının sonlandırılması. Okulda bu program dahilinde verilen dersleri, menşe ülkeler tarafından işe alınan ve maaşları bu ülkeler tarafından ödenen eğitmenler yürütmekteydi. Yeni tasarıda ise kurulması planlanan başka bir programla, Fransa’nın ebeveynleri göçmen olan çocuklara verilen kültürel eğitim uygulamasını kontrol etmesi öngörülüyor.
Söz konusu tasarının Aralık ayının başında Bakanlar Konseyine sunulması planlanıyor.
Kaynak: Marienne, Le Parisien